Költségek és költség túllépések az 1960-2012 közötti Olimpiákon

#1 Az Olimpiai Játékok két világosan elkülöníthető tekintetben állnak ki más megaprojektek közül:

  1. A Játékok költségtúllépése 100%-os állandóságú. Nincs még egy olyan típusú megaprojekt, ami ennyire következetes lenne a költségek túllépésére vonatkozóan. A legtöbb projekt általában a költségvetése keretein belül marad, de nem így az Olimpia.

  2. 179%-os reálértékű – és 324%-os névértékű – átlagos költségtúllépéssel, a Játékok költségtúllépései a vizsgált időszak során nagyságrendileg nagyobbak voltak, mint más típusú megaprojektek, ideértve az infrastrukturális, építőipari, távközlési és információtechnologiai és erőművi beruházásokat. Az adatok tehát azt mutatják, hogy egy városnak és az országnak, akik vállalják, hogy az Olimpia helyszínéül szolgálnak, vállalniuk kell a pénzügyileg az egyik legkockázatosabb típusú megaprojektet, ami létezik – valamit, amit megannyi város és ország a saját kárán tanult meg.

#2 A 2012-es Londoni Olimpia esetében ezeket állapítottuk meg:

  1. Úgy, hogy a sport vonatkozású költségeket jelenleg 14.8 milliárd dollárra (megközelítőleg 4350 milliárd forint) becsültek, a Londoni Olimpia jó úton halad, hogy a valaha volt legköltségesebb Játékokká váljon.

  2. az eddig reálértéken 101%-osra becsült költségtúllépéssel a Londoni Olimpia a Játékok történeti átlaga alatt van, de annyira azért nem jelentősen.

  3. A Londoni Olimpia költségtúllépése mindazonáltal jelentősen magasabb, mint a közelmúltbeli Játékoké 1999 óta. A Londoni Olimpia tehát visszafordította a Játékok költségtúllépés csökkenésének pozitív folyamatát.